Bezy pierniczkowe biją na głowę inne świąteczne słodkości. Ich zrobienie nie jest trudne
Bezy niekoniecznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem (chyba, że podajesz efektowną Pavlovą jako deser po świątecznym obiedzie), ale te beziki to coś zupełnie innego, bo to bezy pierniczkowe. Są bardzo delikatne, pięknie pachną piernikami i znikają ze stołu błyskawicznie.
Jak zrobić idealne bezy?
Beza bywa kapryśna, dlatego warto przy jej robieniu pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim białka powinny być w temperaturze pokojowej. Nie może być w nich grama żółtka, a misa do ubijania musi być czysta (nawet odrobina wody czy tłuszczu może zepsuć bezę).
Do zrobienia bezy najlepiej wykorzystać drobny cukier do wypieków. Podczas ubijania chodzi o to, aby cukier się całkowicie rozpuścił, tworząc z białkami lśniącą, gładką pianę bez żadnych cukrowych kryształków. To dlatego na samo ubijanie trzeba poświęcić nieraz i kilkanaście minut: cukier dodaje się partiami i ubija, aż się rozpuści.
Jak zrobić pierniczkowe bezy?
Pierniczkowe bezy to po prostu bezy z dodatkiem przyprawy do piernika. W przepisie dodajemy również odrobinę mąki ziemniaczanej, co sprawi, że gotowe bezy będą bardziej kruche.
Z masy bezowej można wyciskać tradycyjne beziki, ale można też na bazie tego przepisu zrobić np. bezowe lizaki – wówczas należy bezę wyciskać na drewniane patyczki ułożone na papierze do pieczenia, np. tworząc kształt choinki.
WAŻNE: z podanych w przepisie proporcji wyjadą dwie blachy bez, które należy piec razem, jeśli nie masz dwóch blach, lub twój piekarnik nie nadaje się do pieczenia takiej ilości, zrób bezę z połowy składników podanych w przepisie.
Przepis: Bezy pierniczkowe
Delikatne bezy idealne na Boże Narodzenie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 40
Składniki
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Ubijanie bezyBiałka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier (po 2-3 łyżki) i dalej ubijaj. Na koniec dodaj przyprawę oraz mąkę ziemniaczaną i ubijaj krótko.
- Pieczenie bezyZa pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż bezy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz bezy 50 minut, następnie wyłącz piekarnik, otwórz i zostaw bezy do ostygnięcia.
Gotowe bezy można udekorować polewą czekoladową i świątecznymi posypkami. Bezy ułożone na półmiskach można także oprószyć cukrem pudrem albo odrobiną cynamonu.