Bezy pierniczkowe biją na głowę inne świąteczne słodkości. Ich zrobienie nie jest trudne

Dodano:
Bezy pierniczkowe Źródło: Shutterstock / Catherine Murray
Bezy na Boże Narodzenie? Tak, jeśli to urocze beziki o smaku pierniczków! Ich zrobienie nie jest trudne, a zajadać się nimi będzie każdy łasuch.

Bezy niekoniecznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem (chyba, że podajesz efektowną Pavlovą jako deser po świątecznym obiedzie), ale te beziki to coś zupełnie innego, bo to bezy pierniczkowe. Są bardzo delikatne, pięknie pachną piernikami i znikają ze stołu błyskawicznie.

Jak zrobić idealne bezy?

Beza bywa kapryśna, dlatego warto przy jej robieniu pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim białka powinny być w temperaturze pokojowej. Nie może być w nich grama żółtka, a misa do ubijania musi być czysta (nawet odrobina wody czy tłuszczu może zepsuć bezę).

Do zrobienia bezy najlepiej wykorzystać drobny cukier do wypieków. Podczas ubijania chodzi o to, aby cukier się całkowicie rozpuścił, tworząc z białkami lśniącą, gładką pianę bez żadnych cukrowych kryształków. To dlatego na samo ubijanie trzeba poświęcić nieraz i kilkanaście minut: cukier dodaje się partiami i ubija, aż się rozpuści.

Jak zrobić pierniczkowe bezy?

Pierniczkowe bezy to po prostu bezy z dodatkiem przyprawy do piernika. W przepisie dodajemy również odrobinę mąki ziemniaczanej, co sprawi, że gotowe bezy będą bardziej kruche.

Z masy bezowej można wyciskać tradycyjne beziki, ale można też na bazie tego przepisu zrobić np. bezowe lizaki – wówczas należy bezę wyciskać na drewniane patyczki ułożone na papierze do pieczenia, np. tworząc kształt choinki.

WAŻNE: z podanych w przepisie proporcji wyjadą dwie blachy bez, które należy piec razem, jeśli nie masz dwóch blach, lub twój piekarnik nie nadaje się do pieczenia takiej ilości, zrób bezę z połowy składników podanych w przepisie.

Przepis: Bezy pierniczkowe

Delikatne bezy idealne na Boże Narodzenie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
40

Składniki

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie bezyBiałka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier (po 2-3 łyżki) i dalej ubijaj. Na koniec dodaj przyprawę oraz mąkę ziemniaczaną i ubijaj krótko.
  2. Pieczenie bezyZa pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż bezy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz bezy 50 minut, następnie wyłącz piekarnik, otwórz i zostaw bezy do ostygnięcia.

Gotowe bezy można udekorować polewą czekoladową i świątecznymi posypkami. Bezy ułożone na półmiskach można także oprószyć cukrem pudrem albo odrobiną cynamonu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...